2010 Bezoekerscenrum Oostvaardersplassen
volgendevorigelaat informatie zien

Natuur Activiteiten Centrum Oostvaardersplassen

Het Centrum is een slim en avontuurlijk gebouw. Het is een overdekt informatief 'dek' van 1200 m2 op 5 meter boven de Oostvaardersplassen (OVP) getild. Het paviljoen is met een 70 meter lange pier vanaf een dijk bereikbaar. Het paviljoen is opgebouwd uit 28 lichte stalen modulen van 7x7 meter. Elk solitair moduul is een complete, met natuurlijke energie te voeden, functionele eenheid, die een eigen functie in de OVP kan hebben. Een transparant ‘organisch’ dak van meerdere lagen kunststoffolie wordt strak en stabiel gespannen rond stalen baleinen. Deze lichte staalconstructie wordt gedragen door 18 kolommen. De infrastructuur voor de elektrische energie is er zichtbaar in aangebracht, als aderen in een doorzichtige vleugel.

Op de vloer kunnen, als op een printplaat, meerdere functies flexibel worden ingericht: behaaglijk geconditioneerd door een klimaatvloer en van bovenaf van energie voorzien vanuit het dak, dat daglicht, zicht, zon en warmtetoetreding naar keuze regelt.

De buitenwanden zijn opgebouwd uit ETFE-folie, een ventileerbare spouw en binnenspouwbladen van isolerende polycarbonaat-kanaalplaten. De indeling met beweegbare binnenwanden van kanaalplaten volgt een eenvoudig symmetrisch principe: een open publiek middentravee en twee flexibel afsluitbare zijtraveeën voor specifieke functies. De middentravee is geheel te openen. Op een raster van 7x7 meter is de vloer geperforeerd: via de vloer is visueel contact met het terrein onder de vloer, via glasplaten binnen de open kolommen. Zo wordt het terrein onder het paviljoen aangelicht: hetzij met doorvallend zonlicht, hetzij met armaturen.           

Op de vloer zijn drie vaste units geplaatst: - een sanitaire unit, - een unit voor kantoor-techniek, - een interactieve informatie-wand. Aan de zijde van de plassen is een buiten-observatiedek ingericht. Vanaf dit dek leiden een trap en een lift naar de start van tochten: te voet, per huifkar of per boot.

Het gebouw is energie-neutraal door gebruik van een hybride technische installatie en aanvullende technieken voor gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Dit gebouwontwerp is een onderdeel van een integraal landschaps- en tentoonstellingsplan voor deze locatie, waarvoor tekende: interdisciplinaire ontwerpgroep 'Roerend Goed'. Hiervan maken deel uit: Menno Homan architect, Arjan Nienhuis landschapsontwerp en Arthur Meyer, ontwerp tentoonstelling en tentoonstellingstechniek

adviseurs voor het gebouwontwerp:

Van de Laar, Advies- en Ingenieursbureau voor bouwconstructies,  Eindhoven

Tentech, Ontwerp- en adviesbureau voor licht bouwen, Utrecht

Halmos, Adviseurs klimaattechniek, bouwfysica en electrotechniek, Den Haag

Hans Paap, Adviseur Bouwkosten, Zandvoort

maquette: Bertha van den Dolder & Marius Voet Maquettes, Den Haag